HTML

Nyúl-unk a munkáért

Friss topikok

Linkblog

Nem csak a nyuszik, a résztvevő falvak is sokasodnak - 3 faluközösséggel bővült a Nyúl-unk a munkáért program

2012.03.09. 11:33 timiblog

 

A Nyúl-unk a munkáért országos faluközösségi program 2012 március 8-án újabb résztvevőkkel bővült. 2011 szeptembere óta ezidáig összesen 13 faluközösség vett részt, támogatásoknak köszönhetően most 3 közösség 55 családja csatlakozhatott a nyúltenyésztők köréhez.


Az esemény bejelentése alkalmából rendezett rendkívüli sajtótájékoztatóra a program egyik fővédnöke, V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár úr személyesen is ellátogatott Gyulajra.


A program bővítésre támogatók jóvoltából nyílik lehetőség. Az oktató-nevelő program sikerességét látva Börzsöny Belenyúl (Diósjenő, Nógrád, Berkenye), Makkoshotyka, valamint Monostorpályi közösségek számára teremtik meg a lehetőséget, hogy csatlakozhassanak a kedvezményezett közösségekhez.


A támogatók köréhez a TolnAgro Állatgyógyászati Kft. is csatlakozott, a vállalat – a többi támogatóhoz hasonlóan – fontosnak tartja a vidék támogatását. Hozzájárulásuknak köszönhetően teszt program is indul Gyulajon. Ennek keretében a támogatásban már részt vevő, legjobban teljesítő 3 család számára további eszközöket és nyulakat biztosítanak.
Ezek a családok a nyulászkodás által a mindennapi önfenntartáson túl jövedelemkiegészítésre is szert tehetnek. A teszt program nyertesének kiválasztásában a TolnAgro Állatgyógyászati Kft. tulajdonosának lokálpatriotizmusa játszott szerepet, mindenképpen Tolna megyei települést szeretett volna támogatni, többek között ezért esett a választás Gyulajra.
A dél-dunántúli TolnAgro Állatgyógyászati Kft.  állatgyógyászati készítmények forgalmazásával segíti a környék településeinek gazdáit az állattartásban és állattenyésztésben.

 

A sajtótájékoztatón a program alapítói, védnökei, támogatói, az újonnan támogatott közösségek, valamint a sajtó képviselői is megjelentek. A részvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy Gyulaj önkormányzat mintanyulászatát is megtekinthessék.

Az esemény nagy sajtóvisszhangnak örvend, több jelentős országos csatorna, illetve online portál is beszámolt a Nyúl-unk a munkáért program bővítéséről.

További információ a Nyúl-unk a munkáért honlapon: http://www.nyulunkamunkaert.hu/hirek&id=1278

 

 

1 komment

Címkék: munka a nyúl bővítés program támogatók sajtótájékoztató nyúltenyésztés munkáért nyúl unk faluközösség gyulaj

Rendkívüli sajtótájékoztató a Nyúl-unk a munkáért program bővítése kapcsán

2012.03.05. 10:11 timiblog

Nyúl-unk a munkáért program bővítése kapcsán 2012. március 8-án rendkívüli sajtótájékoztatót rendeznek Gyulajon.

A program sikerességére alapozva, az újabb támogatások lehetőséget teremtettek annak bővítésére. További közösségek belépését teszik lehetővé, így az oktató-nevelő programhoz 2012 márciusától 3 település közel 60 családja csatlakozhat.


A támogatók körébe lépett a TolnAgro Állatgyógyászati Kft. is, hiszen a vállalat – a program támogatóihoz hasonlóan – fontosnak tarja a vidék felkarolását. Hozzájárulásának köszönhetően teszt programot is indítanak Gyulajon. Ennek keretében a támogatásban már részt vevő, legjobban teljesítő 3 család számára további eszközöket és nyulakat biztosítunk. Ezek a családok a nyulászkodás által a mindennapi önfenntartáson túl jövedelemkiegészítésre is szert tehetnek.

2011 szeptembere óta ezidáig összesen 13 faluközösség vett részt a programban, mely most további 3 közösséggel, közel 60 családdal bővül.

A szervezők szeretettel várnak minden érintettet Gyulajon, ahol a program egyik fővédnöke, V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár úr személyesen osztja meg a minisztérium tapasztalatait a program eddigi szakaszaival kapcsolatban.

 


A program fővédnökei:
- V. Németh Zsolt, Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkár
- Dr. Czomba Sándor, Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkozáspolitikai államtitkár

A program védnökei:
- Sándor Ferenc, a Zika Szövetkezet elnöke
- Szalay Attila, a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet elnöke

A kezdeményezés támogatói:
- Tetrabbit Kft.
- Új Hangya Integrációs Szövetkezet (ÚHISZ)
- Alpha-Vet Kft.
- Fehérkereszt Állatvédelmi Liga
- Agribrands Europe Hungary Zrt. (a Cargill Inc. magyarországi leányvállalata, a Purina
takarmányok gyártója és forgalmazója)
- TolnAgro Állatgyógyászati Kft.


A sajtótájékoztató időpontja:     2012. március 8., 10.00 óra
Helyszín:                                  Galló József Általános Iskola
                                               7227 Gyulaj, Iskola utca 8.
 Részvételi szándékát kérjük az info@nyulunkamunkaert.hu e-mail címen jelezze.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: a nyúl program sajtótájékoztató támogató önfenntartás munkáért nyúl unk oktató nevelő nyulászkodás

Hogyan is tartsuk a nyulakat télen?

2012.02.10. 10:22 timiblog

Mint minden háziállatnak, télen a nyulak számára is védett helyet kell biztosítani.

Óvjuk őket a hidegtől, a huzatos, nyirkos helyektől. Ha szélvédett és csapadékmentes helyen tartjuk őket, nem igényelnek külön gondoskodást, hiszen ekkor már saját maguk számára megtermelik a szükséges hőt.
Külön fűtés például nem szükséges, csak a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot, illetve ivóvizet igénylik. Érdemes odafigyelni arra, hogy mindig friss vizet ihassanak és ne fagyjon be az itató.


A házinyulakkal télen is sok-sok, úgynevezett „feltétlen” takarmányt lehet hasznosítani. Etethetjük őket szénafélékkel, gyökér- és gumóstakarmányokkal, répafélékkel.
Óvjuk a nyuszikat a hidegtől, gondoskodjunk megfelelő táplálékról


Ilyenkor, a hidegebb időszakban fontos tápanyag számukra például a zsír, ugyanis a naponta bevitt zsír mennyisége határozza meg nagy részben a test hosszútávú energiaellátását. A zsír mennyisége befolyásolja anyák esetében a tejtermelést, a kondíciót és a biztonsági tartalékok kialakulását is. Vigyázni kell, a túladagolás hasmenéshez vezethet!

Az energiaszükséglet kb. 45-50%-át a szénhidrátok fedezik. A szervezet vázanyagának alkotásában is fontos szerepük van. A nyúl emésztése szempontjából a szénhidrátok legfontosabb csoportja a könnyen lebontható szénhidrátok, a cukrok és a keményítő, melyeket a nyúl enzimjei glükózzá alakítanak és a vékonybélben szívódnak fel. Télen igen fontosak, mivel szerepük van az immunanyagok képzésében.


A betegségek előfordulása inkább a nyári időszakban, tavasztól őszig valószínű. Télen leginkább a rühesség ütheti fel a fejét, ennek tüneteire ilyenkor is érdemes odafigyelni.

Szólj hozzá!

Címkék: a télen munkáért nyúl unk nyúltartás

Beszámolók a falvaktól - télen is szépen szaporodnak a nyuszik

2012.01.26. 09:56 timiblog

Nagy Péter, Ilk település koordinátora újabb híreket osztott meg velünk nyulaik fejlődéséről.

Megtudtuk, hogy a téliesített nyúlólakban már régebben megkezdődtek a párosítások. Van olyan család, ahol mind az öt anyaállatot sikeresen felpároztatták, és ezekből három anyaállat már le is fialt.
Az egyik vemhes anya, amely a szállítás után lefialt, szépen nevelgeti a kisnyulait és már 2 kilósra híztak.
Néhány család a sikeres párosítás érdekében cserélgeti a kan nyulakat.
A felajánlott takarmányt szeretik a nyuszik, mellé a szénát a családok biztosítják. 
Nagyon körültekintően és figyelmesen gondozzák a nyulakat, nagyon tisztán tartják őket, figyelnek rájuk. Minden családnál minden a legnagyobb rendben van és szépen nevelgetik tenyészállataikat.
 

További hírek a http://www.nyulunkamunkaert.hu/ oldalon olvashatók.

Szólj hozzá!

Címkék: a nyúl munkáért nyúl unk anyaállat

Kedves beszámolók érkeznek a sikeres nevelésről

2011.12.02. 13:46 timiblog

Sorra érkeznek a képekkel gazdagított beszámolók a támogatott falvakból.

A Nyúl-unk a munkáért program keretében átadott nyúl családok kivétel nélkül szerető, gondoskodó gazdák kezébe kerültek.

Jánoshidán naplót vezetnek a gyerekek, mikor mi a teendő a nyuszikkal, napról-napra nyomon követik fejlődésüket.

A bojtiak nehezen tudják tolmácsolni azt az örömöt, odaadást és szeretetet, ami a gyerekekről sugárzik. Izgatottan és büszkén mutatják be a nyuszikat, sorolják neveiket, kedvenc ételeiket, napi teendőiket körülöttük.

Bácsalmáson is figyelik, szeretgetik a nyulakat, illetve kényeztetik őket mindenféle finomsággal. A kertből káposzta-, karfiollevél, sárgarépa, takarmányrépa is gyakran kerül a nyulak elé, de ezek mellett füvet is gyűjtenek számukra.

Legutóbb a gyulaji Galló József Általános Iskola diákjától kaptunk élménybeszámolót, mely az alábbi linken olvasható: http://www.nyulunkamunkaert.hu/hirek&id=861

 

Szólj hozzá!

Budapest Bank Business Partner-díj 2011 – A “Nyúl-unk a munkáért” program is a jelöltek között

2011.11.11. 16:33 timiblog

A Budapest Bank harmadik alkalommal hirdette meg "Budapest Bank Business Partner-díj" pályázatát, hogy elismerje a kiemelkedő üzleti megoldásokat.
A cél a legjobbak díjazásán túl, hogy a vállalatokról és tevékenységeikről készült kisfilmeken keresztül mások számára is mintául vehető ötleteket osszanak meg.

A 2011-es pályázat mottója "Vállalkozások a helyi fejlődésért". Ennek jegyében került bemutatásra, hogy a pályázók milyen együttműködéseket alakítottak ki más regionális illetve helyi vállalatokkal. Ezek az együttműködések hozzájárultak a vállalatok fejlesztéséhez, és ezen keresztül a helyi gazdaság fejlődésére is pozitív hatással voltak.
A “Nyúl-unk a munkáért” program egyik életre hívója, Zika Szövetkezet az elsők között élt a lehetőséggel. Az országos szintű kezdeményezés az elmaradott falvakban élő hátrányos helyzetű családok és gyermekeik számára biztosít munkalehetőséget.
A program azzal a céllal jött létre, hogy felelevenítse a 70-es, 80-as években népszerű háztáji gazdálkodást. A nyúltenyésztés által megélhetéshez juttatja az arra rászorulókat, valamint ezt a fajta munkakultúrát is népszerűsíti. Az önfenntartás céljából tenyésztett nyulak húsa a mindennapi táplálkozás színesebbé tételéhez is hozzájárul, hiszen nagyon fontos vitamin- és tápanyag forrás, a fehérje szükségletet is biztosítja.

Budapest Bank Business Partner-díj címért pályázók programjai közül a Budapest Bank vezetőiből és független szakértőkből álló zsűri (Dr. Palócz Éva, a KOPINT-TÁRKI Konjunktúrakutató Intézet vezérigazgatója, Dr. Kürti Sándor, a Kürt Zrt. alapító-elnöke és Brückner Gergely, a Figyelő főmunkatársa) választotta ki a bank minden egyes, ún. vállalati régiójából a legjobbat, többek között a Zika Szövetkezetet is.
Ezután az internetes szavazatokon múlik, hogy ki nyeri a fődíjat, illetve második és harmadik helyezést. Az első helyezett 3 millió forint értékű, az ezüst és a bronzérmes pedig 2, illetve 1 millió forint banki szolgáltatás jóváírásban illetve továbbképzési lehetőségben részesül. Szavazni 2011. december 31-ig lehet a http://www.budapestbank.hu/szolgaltatas/vallalat/partner-dij.php internetes oldalon, az eredményhirdetésre 2012 februárjában kerül sor.

Szólj hozzá!

Sikeres a “Nyúl-unk a munkáért” program

2011.11.11. 16:18 timiblog

A Nyúl-unk a munkáért program szeptemberi indulása óta országosan 12 településen, valamint a romániai Gyimesbükkön kerültek nyulak kihelyezésre, azóta a faluközösségek vezetőitől sorra érkeznek a sikerekről szóló beszámolók.

A falvakban a lelkesedés töretlen, a támogatott családok gyermekei naplót vezetnek, maguk etetik és gondozzák az állatokat. A gondos odafigyelés eredményeként a nyulak szépen fejlődnek, Gyimesbükkön például már 97 kisnyúl született.

Az előírásoknak megfelelő tartás mindenhol a faluközösségi vezető ellenőrzése alatt folyik, a szakemberek a kezdeti oktatás után továbbra is tanácsokkal segítik a családokat, valamint állatorvos felügyeli a nyulak egészségügyi állapotát.
Részletek a http://nyulunkamunkaert.hu/hirek oldalon!

Szólj hozzá!

Az Index is beszámolt a program népszerűségéről

2011.09.02. 11:51 timiblog

Kirobbanó sikerként értékelte a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet kezdeményezését az Index.hu internetes hírportál, mely a program zárását követő napon vezető hírként közölte a Nyúl-unk a mukáért programról, a benyújtott pályázatokról szóló beszámolót.
A cikk az alábbi linken megtekinthető:

http://index.hu/belfold/2011/09/01/kirobbano_siker_a_nyul-unk_a_munkaert/

Szólj hozzá!

Lezárult a pályázati időszak

2011.09.02. 11:50 timiblog

Nagy sikerrel, 4282 család jelentkezésével zárult a Nyúl-unk a munkáért program pályázati időszaka. Mindösszesen 235 közösség jelezte részvételi szándékát, a legnagyobb érdeklődés Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyéből érkezett, a pályázók 45 %-a e megyék közösségeiből került ki.
Csúvár Zsolt, a Nyúl-unk a munkáért program szervezőbizottságának elnöke így értékelt: „Örülünk, hogy az ország szinte minden pontjára eljutott a hír és számos család gondolta úgy, hogy megpróbál egy lépéssel közelebb kerülni ahhoz, hogy javítson életkörülményein és a siker érdekében összefogott szomszédaival, ismerőseivel. Nehéz dolga lesz a bírálóbizottságnak a támogatások odaítélésekor, hiszen a jelenleg finanszírozható 200 család helyett több, mint négyezer család szeretné elkezdeni a nyulászkodással való ismerkedést. ”

A települések pontos listája a http://nyulunkamunkaert.hu/ oldalon érhető el.
A pályázatok elbírálására szeptember hónapban kerül sor.

Szólj hozzá!

Címkék: munka a nyúl siker pályázat település részvétel munkáért nyúl unk

Kik állnak a program hátterében?

2011.08.17. 10:21 timiblog

Az országos jelentőségű program megálmodói a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet.

A „Zika” Nyúltenyésztő és Forgalmazó Szövetkezetet elismert hazai nyúltenyésztők hozták létre  2001-ben. A non-profit szövetkezet megalakulásának fő mozgatórugója az volt, hogy a 16 tagból álló csoport mezőgazdasági és állattenyésztési tevékenységéből keletkezett termékeit együtt hatékonyabban tudták piacképes áruvá alakítani, majd azt követően értékesíteni. Az áldozatos és kitartó munkának köszönhetően a magyar nyúltenyésztés meghatározó szereplőjévé vált és a tagok által előállított magas minőségű termékek versenyképessé váltak mind a magyar, mind a német és svájci piacokon.

A „Nagyhajmási” Felvásárlási, Beszerző, Feldolgozó, Raktározó, Értékesítő és Szolgáltató Gazdaszövetkezet 2000. január 14-én alakult, 18 alapító taggal. A Gazdaszövetkezet megalakulásakor meghatározó cél volt, hogy a tagok által megtermelt mezőgazdasági termékeket továbbértékesítési céllal felvásárolja,  feldolgozza, majd azt követően az értékesítésig terjedő folyamatot koordinálja. A termelői csoport hatékony munkájának és az évek alatt elért sikereinek köszönhetően 2010. szeptember 16-án nyúl termékcsoport vonatkozásában a Vidékfejlesztési Minisztérium minősített elismerésben részesítette.

A program fő védnöki tisztségét Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, valamint V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is vállalta, hitelt adva ezzel a programnak, hangsúlyozva fontosságát is egyben.

A kezdeményezéshez együttműködő partnerek csatlakoztak, akik a nyúltenyésztéshez szükséges tudást, oktatást, az eszközöket, a tápot, valamint az állatokat biztosítják. Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft., a Fehérkereszt Állatvédő Liga, az Agribrands Europe Hungary Zrt., a Tetrabbit Kft., valamint az Új Hangya Integrációs Szövetkezet is nagyban hozzájárul a program megvalósításához, annak sikeréhez.

Szólj hozzá!

Címkék: munka a program kezdeményezés támogató védnök munkáért nyúl unk

Növekvő népszerűség

2011.08.17. 09:54 timiblog

A Nyúl-unk a munkáért program népszerűsége töretlen: mintegy 75 pályázat érkezett ezidáig az ország legkülönbözőbb pontjairól.

Egészen kicsi, néhány családból álló közösségek, de 25, illetve annál is több család összefogásából állók is jelezték részvételi szándékukat, töltötték fel pályázati anyagukat a nyulunkamunkaert.hu oldalon keresztül. A lelkesedés és az eltökéltség minden településnél megfigyelhető, hiszen a program valóban munkalehetőséget biztosít a hátrányos helyzetűek számára, mellyel sokan szeretnének élni.

A már jelentkezett közösségek listája a http://nyulunkamunkaert.hu/ oldalon megtekinthető.

 

Szólj hozzá!

Címkék: közösség munka a család nyúl program pályázat munkáért nyúl unk faluközösség

Megérkeztek az első pályázatok

2011.07.20. 09:16 timiblog

Nagy sikerrel zárult a Nyúl-unk a munkáért programot megnyitó sajtótalálkozó: az eseményen a program védnökei mellett V. Németh Zsolt, valamint Dr. Czomba Sándor államtitkárok is felszólaltak, melyet a sajtó képviselői nagy érdeklődéssel fogadtak. Több televízió, rádió, illetve online portál is beszámolt a kezdeményezésről.

Mindennek köszönhetően alig néhány nap elteltével három település is regisztrált a http://nyulunkamunkaert.hu/ oldalon. Borsod-Abauj-Zemplén, Hajdú-Bihar, valamint Pest megye egy-egy faluja nyújtotta be pályázatát: Zsákán például 5 család fogott össze a felhívásnak köszönhetően.
A program megálmodói és támogatói még egy hónapig, augusztus 20-ig várják a jelentkezőket!

További információ és jelentkezés: http://nyulunkamunkaert.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: sajtó a nyúl pályázat munkáért nyúl unk

Meghívó a Nyúl-unk a munkáért program ünnepélyes sajtótalálkozójára

2011.07.13. 09:41 timiblog

A Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet által életre hívott Nyúl-unk a munkáért program indulásának alkalmából 2011. július 14-én csütörtökön 14.00 órakor sajtótalálkozót rendez.

A program megálmodói, védnökei és támogatói szeretettel várják Önt a helyszínen, ahol V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Dr. Czomba Sándor foglalkozáspolitikai államtitkár személyesen mutatja be a minisztériumi elképzeléseket.

Időpont: 2011. július 14. csütörtök 14.00 óra
Cím: Kartal, Hóvirág utca 1577 hrsz.

Kérjük, hogy részvételi szándékát az info@nyulunkamunkaert.hu email címen jelezze számunkra.

2 komment

Címkék: sajtó a nyúl szövetkezet munkáért nyúl unk